3XN Reveals Waving Mixed-Use Building Located Adjacent to Sidewalk Labs’ Future Smart City

By Patrick Lynch

 

Danish firm 3XN has been selected as the winner of a competition to design a new mixed-use waterfront building in Toronto’s East Bayfront district that will be located on the edge of Google/Sidewalk Labs’ new smart community, Quayside.

 

Inspired by the reflection of the waves of Lake Ontario, ‘The Waves at Bayside’ will feature an undulating facade of metal balconies with views out to the water and a podium filled with public program including a rowing club and assortment of restaurants and cafes.

Looking northeast to The Waves at Bayside.

The building’s energetic landscape takes the form of two peaks gradually stepping down to a central valley between. The two peaks have also been shifted in position to provide units with maximal views of the lake. Shared amenities will be found in the valley, including several community rooms, an expansive outdoor deck and swimming pool.

 

Angled balconies and terraces give all suites lake views.

 

Looking down across the multi-tired decks onto the amenity terrace.

‘The Waves at Bayside’ will join the neighboring Aquabella condo (3XN’s first North American project) in revitalizing Toronto’s eastern waterfront, with respectful massing and open sightlines being key principles driving the design. The project has passed the second design review panel stage and is expected to begin construction by late 2018.

News via 3XN

An aerial view of the project.

 

A pedestrian passage is planned opposite the end of Edgewater Drive.

 

The easily openable façade allows for the living room to spill out onto the terrace during warmer weather.

 

Site plan.

Architects: 3XN
Location: East Bayfront, Toronto, ON M5A, Canada
Design Team: Kim Herforth Nielsen, Audun Opdal, Marie Hesseldahl Larsen, Oskar Nordstrom, Marc-Antoine Chartier Primeau, Frank Muller, Dora Lin Jiabao, Andrew Le, Zi Shin Low, Sang Yeun Lee, Aleksandre Andghuladze
Executive Architect: Kirkor Architects
Client: Tridel/Hines
Area: 40,000 m2
Photographs: 3XN

 

Available in: www.archdaily.com/882691. Accessed in: 03/15/2018.

 

Share your thoughts